Verkosto-messut

Monttu auki: "Yhteisrakentaminen on resurssien älykästä käyttöä"

Uutiset  31.10.2018

Yhteisrakentamislaki (tarkemmin Laki verkkoinfrastruktuurin yhteisrakentamisesta ja -käytöstä) tuli voimaan vuonna 2016, mutta yhteisrakentaminen ei ole edistynyt lainsäätäjän toivomalla tahdilla. Viimeksi syyskuussa (17.9.2018) Kauppalehti uutisoi yhteisrakentamisen kangertelusta Sähköverkkojen ja valokuidun yhteisrakentaminen kangertelee yhä – uusia ideoita haussa ongelmiin.

Viranomaiset etsivät jatkuvasti uusia ratkaisuja yhteisrakentamisen edistämiseksi. Syykin on selvä: EU-komission selvityksen mukaan yhteisrakentamisen avulla voidaan säästää jopa 40-50 prosenttia maankaivuukustannuksista infrahankkeissa.

− Sähkö-, tele-, lämpö- ja vesiverkostojen yhteisrakentaminen on resurssien älykästä käyttöä. On yhteiskunnan ja infrarakentajien etu rakentaa yhteistyössä ja jakaa kustannuksia. Samalla voidaan minimoida häiriöt ympäristölle, liikenteelle ja asukkaille, sanoo Sähkö- ja televerkostojen yhteistyöneuvottelukunnan STYNKin puheenjohtaja, palvelutuotannon ja jäsenpalveluiden johtaja Janne Kerttula Energiateollisuus ry:stä.

Yhteisrakentamisella merkittäviä kustannussäästöjä

− Yhteisrakentamislaki mahdollistaa ja edellyttää verkkotoimijoiden yhteistyötä fyysisen infrastruktuurin rakentamisessa ja Viestintäviraston verkkotietopiste.fi-palvelu antaa toimijoille hyvän lähtökohdan suunniteltaessa verkostoasennuksia. Yhteisrakentamisella on mahdollista saavuttaa merkittäviä kustannussäästöjä meneillään olevissa säävarman sähköverkon rakennushankkeissa yhdessä tietoliikenneverkkojen kehityksen kanssa, Kettula tiivistää.

Yhteisrakentamisen laajuudesta ja kuinka sitä voidaan lisätä sekä siitä, miten eri osapuolet hyötyvät yhteistyöstä Verkosto 2019 -messuilla on puhumassa muun muassa Despro Engineering Oy:n toimitusjohtaja Antti Savolainen otsikolla Monttu auki – Miten tehdään onnistunut yhteisrakentamishanke?.

Tutustu ohjelmaan ja rekisteröidy kävijäksi 

Verkosto 2019 -messuilla esitellään tulevaisuuden teknologioita ja uusia innovaatioita sekä keskustellaan alan asiantuntijoiden johdolla nousevista ilmiöistä. Tapahtuman kokoava teema on yhteisrakentaminen ja muita keskeisiä aiheita ovat Smart City, kyberturvallisuus, työturvallisuus ja osaavan työvoiman rekrytointi.