Verkosto-messut

Älykäs katuvalaistus – yksilöllisellä ohjauksella huomattavat säästö

Uutiset  23.11.2016

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n mukaan IoT-teollisuus jatkaa kasvamistaan ja Suomi keskittyy tällä alalla erityisesti älykkääseen valaistukseen.

Älykkäällä katuvalaistuksella tarkoitetaan valojen liittämistä liikesensoreihin, mikä mahdollistaa sisutusvalaistuksesta tutun valaistuksen ohjaamisen niin, että valot ovat kirkkaampina siellä, missä on kulkijoita. Älykkäät katuvalot tunnistavat muun muassa lumen vaikutuksen ja havaitsevat auringonnousun ja -laskun. LED-katuvalo mahdollistaa katuvalojen yksilöllisen ohjauksen ja tämä voi tuoda katuvalaistukseen jopa 40 prosentin säästöt. Alalle myös investoidaan: VTT:n arvion mukaan älyvalaistuksen ympärille kehkeytyy tällä vuosikymmenellä noin 8 miljardin euron markkinat.

– Älykäs valaistus on tuonut Suomessa säästöjä jo reilusti yli sadalle kunnalle ulkovalaistuksen älykkään ohjauksen muodossa. Valaistuksen ohjauksessa on nyt helppo siirtyä seuraavalle tasolle, kun LED-valaistus on saavuttanut hinta-hyötysuhteessa taitekohdan. Tämä näkyy varmasti Verkosto 2017 -messujen näytteilleasettajien tarjonnassa ja antaa kävijöille hyödyllistä tietoa niin kuntien kuin teollisuuden valaistuksen tarpeista, kertoo liiketoimintapäällikkö Janne Korhonen Empower IM Oy:stä.

Älykäs katuvalaistus